Tråkigt!

Ja nu börjar jag faktiskt vara bra less på att bara gå hemma och inte ha något att göra. Det är så sjukt långtråkigt att det finns inte. Och ja, jag vet att jag troligtvis kommer att se tillbaka på den här persioden med längtan senare, men det är en klen tröst för mig just nu. För det är NU som jag har tråkigt.

Det mesta är fixat till bebisen och här hemma ser det för det mesta städat och fint ut. Har ingen att hälsa på eller som hälsar på mig. Jag sitter mest framför datorn hela dagarna och det börjar jag också vara riktigt less på. Sen så tycker inte min rygg riktigt om det heller efter ett tag. Men på tv'n finns det ju inget att se på dagarna, så vad gör man. Har gjort några tappra försök att läsa lite böcker, men lyckas inte hitta nån som fått mig att fastna och då går det trögt. Så är det nån där ute som sitter inne med lite bra boktips så tas dessa tacksamt emot.

Idag är det exakt en vecka kvar till beräknad födelse, men med den historik av barnafödande i min och sambons familj som jag tagit del av, så får jag nog räkna med att gå över tiden med minst en vecka = mindre kul. Men man vet ju aldrig, så jag får väl hoppas att inte blir så.

Det är i alla fall spännande och lite konstigt att gå omkring och vänta på något som man inte har en aning om exakt vad det är eller hur det kommer att kännas.. Märklig känsla, men det är ju samtidigt något som jag ser väldigt mycket fram emot. Jag känner mig inte alls nervös inför den stundande förlossningen, utan mer förväntansfull. Jag vet att det kommer att göra skitont, men det går ju över och belöningen som kommer ut sen kommer absolut att vara mödan värd. =)
Är så sjukt nyfiken på om det är en liten tjej eller kille som bökar runt där inne i min mage (tänkt att det faktiskt finns en helt färdig liten bebis där inne. Helt galet!). J. är ju helt övertygad om att det är en killem vilket jag fått uppfattningen om att de flesta tror. Själv har jag inte riktigt stark känsla för vad det kan vara, men på slutet har det mer känts som att det skulle kunna vara en liten tös. =) Det vore kul om ni få som läser min blogg ville lämna en kommentar om vilket kön ni tror att det är och gärna gissa på ett förlossningsdatum också. Kanske kan komma på ett pris till den som lyckas gissa rätt! =)

Ny uppdatering med magbild kommer imorgon!
Hörs!
/C.

Saker som saknas.

För dom som vill veta. =)

Babygym
Febertermometer
Mobil till sängen
Badbalja
Bärsele
Skötväska (gärna en Baby traveller deluxe, men bara den är snygg och praktisk går det bra med en annan också)
Barnvakt

Detta är vad jag har funderat på i alla fall, men om ni som redan har barn och vet vad som behövs får gärna meddela mig det. Är ju ny på detta ju!

Lite bilder.

Tänkte bjuda på lite bilder på saker till bebisen. =)











v. 39!

Min graviditet:

Uträkning utgår från dagens datum: Lör 25 okt 2008.
Din graviditet startade Lör 2 feb 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Lör 16 feb 2008 (ägglossningen).
 
Du är på dag 267 av 280. (95,4%).
Du är i vecka 39.
Du har gått 38 fulla veckor och 0 fulla dagar (v38+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 7 nov 2008
Du har 13 dagar kvar till förlossning.


Vecka 39 - 25 okt - 31 okt 2008
Kroppen: Barnmorskan kontrollerar nu om barnets huvud är fixerat. När barnet slutgiltigt har lagt sig med huvudet nedåt är först huvudet rörligt (R), sedan brukar det gå över till att bli ruckbart (Ru). Slutligen fixeras huvudet (F) vilket kan kan göra lite ont just som det sker, det kan kännas som något stort och hårt surrat sig fast i bäckengången. Man kan också känna som ilningar i slidan och neråt benen vilka beror på att barnet kommer åt nerver när det vrider sig ned i bäckenet.
Kroppen har förberett sig, livmodertappen har mognat och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältingssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.





Blir inte mer än så idag. Skriver lite mer en annan dag.
Ha en trevlig helg!
Hörs!

Bm-besök!

Glömde ju att skriva in att jag var till barnmorskan igår och det här var vad som kom fram:

Vikt: ingen viktkoll idag
Blodtryck: 120/80
Hb: inget värde denna gång
Blodsocker: -
Sf-mått: 35 cm (+ två cm sen sist)
Urinprov: inga avvikelser
Hjärtljud: 152
Nästa möte: 3/11

Ny lördag = ny vecka!

Så där, nu går vi in i vecka 38 och bebisen räknas nu som fullgången. Återstår bara att se hur lång tid h*n tänker dröja innan h*n kommer ut till oss. Tre veckor kvar till bf, men det kan ju samtidigt vara mer än fem veckor kvar. Vilket jag sannerligen inte hoppas! =P
Nu kommer den senaste uppdateringen:

Min graviditet:

Uträkning utgår från dagens datum: Lör 18 okt 2008.
Din graviditet startade Lör 2 feb 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Lör 16 feb 2008 (ägglossningen).
 
Du är på dag 260 av 280. (92,9%).
Du är i vecka 38.
Du har gått 37 fulla veckor och 0 fulla dagar (v37+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 7 nov 2008
Du har 20 dagar kvar till förlossning.


Vecka 38 - 18 okt - 24 okt 2008
Kroppen: Om inte barnet vänt på sig själv kan det bli tal om sätesbjudning då barnet föds med baken/benen först. Om kvinnan har rymligt bäcken kan det gå bra, i annat fall brukar barnmorskan hjälpa till att vända barnet för att undvika sätesbjudning. Man får då vila en stund och sedan kopplar man in CTG och dropp med livmoderavslappnande medel. Barnmorskan trycker sedan försiktigt barnet i rätt riktning. Det kan vara smärtsamt för mamman och barnet kan vilja vända tillbaks igen varför vissa sjukhus väljer att göra kejsarsnitt istället.

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.





Mår fortfarande toppenbra. Visst börjar det kännas i bäckenet (och även ryggen) nu att det är nått på gång, men än känns det inte för jobbigt. Kan fortfarande sova bra och det är jag glad för. Visst blir det nått eller några toalettbesök under natten, men jag brukar kunna klara av de flesta just innan jag lägger huvudet på kudden.
Nu har vi äntligen köpt oss en ny bil, en kombi såklart och det känns väldigt bra att det är klart nu. Efter många om och men. Sen inhandlades det tidigare i veckan även en bilstol, så nu är det mesta fixat inför ankomsten. Vagnen har vi fortfarande inte fått och det känns lite irriterande, då de lovade att den skulle komma denna vecka. Själva vagnen har kommit, men inte liften. Men nästa vecka SKA jag ha min vagn!
Annars består den mesta tiden av att vänta, vänta och åter vänta. Börjar bli väldigt tråkigt på vardagarna när jag är ensam hemma. Veckan som gått har jag dock haft lite besök vilket har varit väldigt, väldigt trevligt. Mer sånt! =)

Det var nog allt jag hade att bjuda på idag.
Hörs!
/C.

Uppdatering!

Även denna vecka lyckas jag att uppdatera bloggen samma dag som jag går in i en ny vecka.

Min graviditet:

Uträkning utgår från dagens datum: Lör 11 okt 2008.
Din graviditet startade Lör 2 feb 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Lör 16 feb 2008 (ägglossningen).
 
Du är på dag 253 av 280. (90,4%).
Du är i vecka 37.
Du har gått 36 fulla veckor och 0 fulla dagar (v36+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 7 nov 2008
Du har 27 dagar kvar till förlossning.


Vecka 37 - 11 okt - 17 okt 2008
Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärthjud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet vid denna tidpunkt är 34.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan nu variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka 9 cm i diameter. De restrerande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis mellan 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 cm. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.




(nä det är inte samma bild som förra veckan, bara samma klädsel!)


Nu börjar det verkligen kännas att jag är gravid. Tror att jag känner av lite sammandragningar/förvärkar lite då och då. Inte mycket, men ändå. Kan bara sitta på vissa sätt och ryggen gör sig påmind lite då och då. Måste uppsöka toaletten x antal gånger varje kväll/natt och det börjar bli lite svårare att hitta ett bra sätt att sova på. Lite svullen om händer och fotleder. Det är även besvärligare att gå och stå, men det känns rätt normalt. Så det är än så länge rätt lugnt ändå. Trodde nog att det skulle vara lite besvärligare att vara gravid. ;-)
Har dock rätt tråkigt  och det börjar bli svårt att få dagarna att gå. Orkar inte riktigt med någonting. Och det är väl egentligen också som det ska eftersom både barnmorska och böcker mer eller mindre beordrar vila inför den kommande förlossningen. Och jag borde väl egentligen också vara glad att jag bara kan ta det lugnt. Gissar att jag längre fram kommer att minnas tillbaka på den här tiden, som den då det fanns tid att vila. =P

Det var allt för denna gång!
Hörs!

Kul jämförelse.

Det har hänt lite med magen på bara två veckor. =)


v. 36!

Ska för en gångs skull ta och uppdatera samma dag som jag går in i ny vecka. Inte illa va?! =P

Min graviditet:

Uträkning utgår från dagens datum: Lör 4 okt 2008.
Din graviditet startade Lör 2 feb 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Lör 16 feb 2008 (ägglossningen).
 
Du är på dag 246 av 280. (87,9%).
Du är i vecka 36.
Du har gått 35 fulla veckor och 0 fulla dagar (v35+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 7 nov 2008
Du har 34 dagar kvar till förlossning.


Vecka 36 - 4 okt - 10 okt 2008
Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Hur som helst är det bra att ta reda på hur förlossningsskedet går till och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2000-2500 gram och längden är ungefär 45 cm. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man t.ex puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.



Vi kryper närmare..

Har varit utan tillgång till Internet ett tag, men nu kommer senaste uppdateringen!

Min graviditet
Uträkning utgår från dagens datum: Ons 1 okt 2008.
Din graviditet startade Lör 2 feb 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Lör 16 feb 2008 (ägglossningen).
 
Du är på dag 243 av 280. (86,8%).
Du är i vecka 35.
Du har gått 34 fulla veckor och 4 fulla dagar (v34+4).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Fre 7 nov 2008
Du har 37 dagar kvar till förlossning.


Vecka 35 - 27 sep - 3 okt 2008
Kroppen: Om kvinnan fick instruktioner om att vila pga tidiga sammandragningar tidigare i graviditeten kan man nu pusta ut. Barnet anses nämligen ha goda chanser att överleva om det skulle födas. Det behöver oftast bara ligga i kuvös för att hålla värmen.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar.


Så har jag idag varit hos barnmorskan igen:

Vikt: ingen viktkoll idag
Blodtryck: 115/75
Hb: inget värde denna gång
Blodsocker: 4,5
Sf-mått: 33 cm (+ två cm sen sist)
Urinprov: inga avvikelser
Hjärtljud: 160
Nästa möte: 17/10

Sist men inte minst, bilden!




Annars då? Tja i magen så lever det om som aldrig förr. Det är nog allt en riktig liten vilding som bor där inne! =P Skönt att h*n verkar må bra i alla fall. Tror till och med att jag kände att bebisen hade hicka för nån dag sedan. Har nog kanske kännt det någon gång innan också. Lite fränt. =) Just nu ligger bebben med huvudet neråt enligt barnmorskan och jag hoppas att det förblir så. Troligtvis bir det även så, eftersom 97% av alla bebisar lägger sig så innan det är dags. Men man vet ju aldrig.
Sen var det detta med klådan. Det blev ett läkarbesök tillslut och han trodde att det var graviditetsklåda jag drabbats av, så dagen efter fick jag ta leverprover. Har dock inte fått några provsvar än (de skulle komma förra veckan) och i dagsläget så väljer jag att tolka det som att det är goda nyheter. Det har i alla fall blivit bättremed klådan nu, som förflyttat sig till undersidan av fötterna och endast där. Dessutom så är klådan inte lika intensiv längre och på dagtid är den i stort sett obefintlig. Fortsätter det så, så ska jag nog stå ut.
I övrigt mår jag fortfarande bara bra. Känner av ryggen lite, men det är knappt nämnvärt. Är nog också lite svullen kring fotlederna, men det är inget som jag känner av eller besväras av. Så på det stora hela mår jag finfint och hoppas att det fortsätter hela vägen ut. Tänk att det bara är 37 dagar kvar.. Tiden går fort, trots att jag bara går omkring hemma och driver omkring. ;-)

Hörs!

RSS 2.0